Många faktorer påverkar dörrens öppnings- och stängningsförmåga. En dörr behöver regelbundet ett förebyggande underhåll för att fungera på ett säkert och bra sätt.
Dörrautomatik
Att dörrautomatiken inte fungerar är ett av de vanligaste felen som finns i våra föreningar. Entrédörrar till föreningens trapphus är utrustade med dörrautomatik. Det är viktigt att ni som medlemmar inte ställer upp dörrar trots att automatiken vill stänga dörren eller förändrar inställning.
Ytterdörrar
Ytterdörrarna rengöres med en lätt fuktad trasa, vid behov tillsätts ett flytande rengöringsmedel som är skonsamt mot ytan. Undvik att använda medel och redskap som kan repa dörren så som skurpulver eller stålull.
Dörrlås
Alla ytterdörrar är utrustade med säkerhetslås för att öka säkerheten. Föreningen har en servicenyckel. Om de ska komma in i din lägenhet sätter du ditt lås i ”serviceläge”. Detta kan vara bra vid om du vill att hantverkare ska komma in i din bostad när du inte är hemma.
Du sätter ditt lås i ”serviceläge” genom att vrida om nyckeln och när den lutar år vänster, ”klockan 10” drar du ut nyckeln. Dörren är låst och du godkänner på så sätt att servicenyckel kan användas.
Underhåll
Smörj låshuset med smörjmedel som är avsett för dörrlås. Låscylindern ska rengöras och smörjas minst två gånger om året. Används låset ofta rekommenderas rengöring och smörjning oftare. Smörj låscylindern med en låsspray.
Innerdörrar rengöres med en väl urvriden trasa, vid behov kan milt rengöringsmedel utan ammoniak tillsättas. Använd aldrig skurpulver eller liknande som kan repa dörren. Skjutdörrar rengöras på samma sätt som innerdörrar.
FÖNSTER
För att undvika etsningar i glaset bör ni putsa era fönster regelbundet, åtminstone var tredje månad. För att undvika repor på glaset bör tvättning ske med putsmedel och textilduk/gummiskrapa. Vid utvändig putsning passa då på att torka av båge och karm samt fönsterbleck med en mild tvållösning. Fönstrets rörliga delar ska smörjas en gång om året.
Kondens på utsidan
Under perioder av hög luftfuktighet och när temperaturskillnaderna mellan dag och natt är stora (framför allt under vår och höst) är det inte ovanligt att det bildas kondens (imma) på fönsterna och i vissa fall även iskristaller på dessa välisolerade glas med begränsad sikt som följd. Imman kan vara ganska markant och hålla i sig en bit upp på dagen innan det försvinner.
Kondens insidan av yttre glas, i kopplade fönster
Har du ett fönster där du kan öppna och dela på glasrutorna? Då har du ett kopplat fönster med två bågar. Mellan isolerrutan och enkelglaset, alltså på insidan av det yttre glaset i ditt kopplade fönster kan det då bildas kondens på samma sätt som beskrivet här ovan.
Detta är normalt i nyproducerade hus där energikravet är högt och tyder på att fönsterna har ett högt energivärde och ni kan vara trygga med att ni bor i ett bra hus.
Kondens mellan glasen, på 2- eller 3-glasfönster
Kondens mellan glasskivorna är ett tecken på att fönstertätningen punkterats och att gasen som finns mellan fönsterglasen läckt ut. Det händer väldigt sällan och det finns en garanti för denna typ av fel.
Underhåll
Se bifogade filer för information om underhåll.
Ladda ned
skotselanvisningar_ef_svensk_21april.pdf |